web analytics

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αθηνόδορος Προύσαλης. Μεγάλος έλληνας ηθοποιός – τεράστια καλλιτεχνική οντότητα.



Ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ηθποιούς έφυγε από τη ζωή πριν λίγε μέρες στις 5 Ιουνίου. Ο ελληνικός κινηματογράφος, φτωχότερος όπως είναι σαφές, θρηνεί αυτή την απώλεια ενός καλλιτέχνη αυτού του βελινεκούς και θα ευχόταν τέτοιο ταλέντο να μην εγκατέλειπε ποτέ ζωή και σανίδι.
Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Αττικό Θεραπευτήριο με πολλά προβλήματα υγείας όπου και εξέπνευσε μεσημέρι Τρίτης.

Μετρούσε πάνω από μισό αιώνα ενεργού δράσης και η  πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή έγινε το 1953 στο έργο «Ο τρομερός καλόγερος». Είχε επίσης πολλές συμμετοχές σε κινηματογραφικές παραγωγές  με αφετηρία να αποτελεί η ταινία «το στραβόξυλο» το 1952 σε σκηνοθεσία και σενάριο Χρήστου Αποστόλου.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και με σπουδές στη Δραματική Σχολή του «Ωδείου Αθηνών» κατάφερε να συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους θιάσους. Ένας από αυτούς ήταν και το Θέατρο Τέχνης. Είχε ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους πρωταγωνιστή αλλα και πολύ σημαντικούς δεύτερους ρόλους στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο που στιγμάτησαν ευχάριστα τον κινηματογράφο με το «μάγκικο» ύφος που τους προσέδιδε.
Μερικές από τις ταινίες που εμφανίστηκε και εντυπωσίασε κοινό και κριτές ήταν: Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (1963), Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια (1965), Ο τρελλάρας (1963), Πατέρα Κάτσε Φρόνιμα (1967) ενώ αξέχαστη ήταν και η ερμηνεία του στις ταινίες: Μια Ιταλίδα Απ' την Κυψέλη (1968), «Τζένη Τζένη», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Βαβυλωνία», «Η Ρένα είναι οφσάιντ» αλλά και το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Πολίτικη κουζίνα».

 Και στη μικρή οθόνη όμως άφησε το καλλιτεχνικό του σημάδι αναδυκνύοντας το υποκριτικό του ταλέντο το οποίο διακατέχεται από την κωμικότητα των χαρακτήρων που ερμηνεύει, με σταθμό στην ιστορία τη σειρά «Εγκλήματα» του ΑΝΤ1 στον αξέχαστο ρόλο του Κυρ – Αριστίδη, η οποία προβάλλεται  μέχρι και σήμερα. Ακόμα ρόλους τηλεοπτικούς είχε και στις σειρές: Οι αταίριαστοι, Για μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο, Δύο Ξένοι (Έκτακτη Συμμετοχή), Εντιμότατοι Κερατάδες (Ο Μαθουσάλας κερατάς), Επτά Θανάσιμες Πεθερές (Η τιμωρός πεθερά), Το Κόκκινο Δωμάτιο, Γενιά των 592 ευρώ, Παππούδες εν δράσει.
Είχε διακριθεί και με τιμητικό βραβείο στο φεστιβάλ του ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990 για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους».

Ταλαντούχος ηθοποιός, εξαίρετη προσωπικότητα... Ένα είναι σίγουρο, θα λείψει σε πολλούς, και πολλοί θα διδαχτούν από τον Αθηνόδορο Προύσαλη ότι ένας ηθοποιός δεν αρκεί να είναι μόνο καλός στη δουλειά του αλλα πρέπει να εξασκεί το πνεύμα του, να εργάζεται με πάθος και να καταλαβαίνει την αξία του να είναι καποιος καλός άνθρωπος.



 Περιλήφθηκαν πληροφορίες και απο τη Βικιπαίδεια, τη μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στα
ελληνικά.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το μήνυμά σας...